Home Forums Algemeen Advies bij de aanschaf 2takt of 4takt?

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #4892
  Tom
  Bijdrager

  Ik wil een binnenkort een scooter kopen voor dagelijks gebruik wat kan ik dan beter kopen 2takt of 4takt?

  #5545

  2-takt of 4-takt scooter kopen?
  Je ziet steeds vaker de term 2-takt en 4-takt voorbij komen. Wat is het nou het verschil tussen deze twee? Zeker wanneer je een scooter kopen wil dan is het handig om te weten wat de verschillen zijn. Op deze pagina leggen we je het haarfijn uit.

  De 2-takt scooter
  Een 2-takt motor is een stuk eenvoudiger qua opzet wat hem bepaalde voor- en nadelen geeft ten opzichte van een 4-takt motor. Voordat de brandstof de cilinder ingaat wordt hier 2-takt olie aan toegevoegd. Zo ontstaat er een mengsmering. De olie is nodig om de draaiende delen in het motorblok te smeren, waaronder de krukas. Bij een 2-takt scooter heb je een apart oliereservoir en een oliepomp. De carburateur mengt de brandstof met zuurstof en net voordat dit in de cilinder terecht komt wordt daar nog een klein beetje olie aan toegevoegd door de oliepomp.

  De 4-takt scooter
  Bij een 4-takt motor hoeft er geen olie aan de brandstof toegevoegd te worden om het motorblok te smeren. De draaiende delen worden namelijk gesmeerd door de olie in het motorblok zelf. Dit is bij de 2-takt techniek niet mogelijk omdat de carter ruimte en de verbrandingskamer niet gescheiden zijn.

  Bovendien heeft een 4-takt motorblok 2 kleppen; 1 voor de inlaat van de benzine en 1 voor de uitlaat van de verbrandingsgassen. De kleppen worden op het juiste moment geopend en gesloten zodat ze niet tegen de zuiger aan kunnen komen. De bediening van de kleppen wordt geregeld door een nokkenas. De techniek kun je vergelijken met die van een auto waarbij ook gebruik gemaakt wordt van kleppen.

  Voordelen- en nadelen 2-takt 2-takt verbrandingsmotor
  Een 2-takt verbruikt meer brandstof en meer olie, dat is wellicht een nadeel, maar er zijn ook een paar voordelen te noemen. Een 2-takt motorblok heeft namelijk wel meer vermogen en is eenvoudiger op te voeren. Bovendien zijn er minder onderdelen in het blok aanwezig. Het voordeel van minder onderdelen is dat het minder onderhoudsgevoelig is en lichter is in gewicht. Eventuele storingen worden makkelijker en sneller verholpen.

  Voordelen
  Eenvoudige techniek
  Makkelijk op te voeren
  Minder onderhoudsgevoelig

  Nadelen
  Meer geluid
  Minder milieuvriendelijk
  Oliereservoir moet op peil worden gehouden
  Meer slijtage gevoelig

  Voordelen- en nadelen 4-takt4-takt verbrandingsmotor
  De voordelen van een 4-takt motorblok is dat je zelf geen olie meer hoeft te kopen. Het motorblok wordt niet gesmeerd vanuit de brandstof maar vanuit de motorblokolie. De verfijnde techniek zorgt voor een veel efficiƫntere verbranding waardoor het brandstofverbruik veel lager is. Een 2-takt gebruikt gemiddeld 1 liter brandstof voor 20km, dus 1:20. Een 4-takt gebruikt gemiddeld 1 liter brandstof voor 40km, dus 1:40. Dat is dus 2x zo zuinig.

  Voordelen
  Laag brandstofverbruik
  Minder slijtage gevoelig
  Milieuvriendelijker
  Minder geluid

  Nadelen
  Minder vermogen dan 2-takt
  Meer onderhoudsgevoelig
  Lastiger op te voeren

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
Menu