WOK status, wat betekent dit en hoe nou verder?

WOK status betekent Wachten Op Keuring.
Met andere woorden: het verbod voor rijden over de weg.

Als de politie of douane bij controle op de weg constateert dat uw brommer technische gebreken heeft of te veel geluid produceert, dan kan de RDW in het RDW-kentekenregister een ‘verbod voor het rijden over de openbare weg’ registreren. Dat kan ook als de brommer afwijkt van de gegevens op het kentekenbewijs.

Voertuigverplichtingen lopen door bij verbod
Als de RDW een verbod registreert voor het rijden over de openbare weg, ontvangt u hierover een brief van de RDW. U mag dan niet meer met de brommer over de openbare weg rijden. De WA-verzekeringsplicht loopt wel gewoon door. Is het verbod om technische redenen ingesteld, dan moet u de brommer eerst herstellen en daarna laten keuren. Gaat het om een afwijking tussen de voertuiggegevens en de gegevens op het kentekenbewijs, dan moet u de wijziging laten keuren.

Weer met het voertuig rijden
Dit moet u doen om weer met de brommer te mogen rijden: Laat de brommer keuren door de RDW. Ga naar ‘Keuringsafspraak maken’ om een afspraak maken en kies voor ‘Keuring naar aanleiding van verbod tot rijden over de weg’. U betaalt de kosten van de keuring.

Na goedkeuring stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) per post. Daarnaast ontvangt u een brief met een tenaamstellingscode. Het is belangrijk om de tenaamstellingscode goed en apart van het kentekenbewijs te bewaren. Is er voor het voertuig al een kentekencard afgegeven, dan ontvangt u een bevestigingsbrief. De kentekencard en tenaamstellingscode die u al heeft, blijven geldig.

De RDW verwijdert de melding, ‘verbod voor het rijden over de weg’ in het kentekenregister. U ontvangt hierover binnen 5 werkdagen een brief. Als u de brief heeft ontvangen, mag u weer rijden met het voertuig.

U ontvangt geen tenaamstellingscode als uw brommer eigendom is van een lease- of financieringsmaatschappij. In het kentekenregister is dan bij het kenteken een zogenoemd verstrekking voorbehoud geplaatst. Dit houdt in dat de lease- of financieringsmaatschappij altijd de tenaamstellingscode ontvangt.

Bron: RDW

Menu